Dato

Pas ordentligt på de danske veteraner – De har gjort en stor indsats for os alle 

Af Morten Dahlin, politisk ordfører for Venstre 

De danske veteraner har gjort en utrolig indsats for Danmark, for friheden og for vores sikkerhed. De har udført opgaver og missioner, som har krævet mod, dedikation og ofre. De har ofte risikeret deres liv for at beskytte vores frihed og sikkerhed, og vi skylder dem en stor tak og respekt for deres dedikation og mod. Hvad end de har været udsendt for politi, forsvar, beredskab, sundhedsvæsen har de ydet deres bidrag for Danmark og for friheden.  

Derfor har vi en særlig forpligtelse til at passe godt på dem, der har passet så godt på os andre. Og det er desværre nødvendigt at minde os selv om det. For nogle veteraner oplever efter deres hjemkomst en række udfordringer, herunder fysiske og psykiske skader, der kan have betydelige konsekvenser for deres liv. Og for deres pårørendes liv.  

En af de største udfordringer, som danske veteraner står over for, er posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Alle der har haft PTSD inde på kroppen ved, at det kan føre til en række symptomer som påvirker både personen selv og omgivelserne. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund tager ansvar for at hjælpe veteraner, der kæmper med denne lidelse. Det samme gør sig naturligvis gældende for de veteraner der har fysiske mén.  

Det kan vi selvfølgelig gøre fra Christiansborg ved at sikre den rette lovgivning, den rigtige økonomiske prioritering og de rigtige centrale tilbud.  

Men vi må aldrig glemme den indsats der bliver løftet af civilsamfundet. For ægte menneskelig omsorg kan aldrig erstattes med et statsligt program. Derfor skal vi i højere grad end i dag støtte de mange frivillige, foreninger, veterancaféer og ildsjæle der gør en kæmpe forskel.  

FLERE
artiKLER & INDLÆG