Dato

Veteranerne betaler de reelle omkostninger ved politikernes beslutninger 

Af Pelle Dragsted, Med af Folketinget for Enhedslisten  

Krig er aldrig gratis. I øjeblikket taler vi meget om de 143 mia. kr., som Folketingets flertal denne sommer har besluttet af afsætte ekstra til militærudgifter de kommende 10 år i lyset af Ruslands brutale angrebskrig mod Ukraine. 

Desværre bliver de reelle og langsigtede omkostninger meget større. De største og mest alvorlige omkostninger måles ikke i penge. 

Siden 1990’erne har Danmark udsendt soldater til kampzoner i bl.a. Eks-Jugoslavien, Irak og Afghanistan. 

De langsigtede omkostninger bæres i høj grad af de mennesker, der satte livet på spil som udsendte. Alt for mange mistede livet, mens endnu flere vendte hjem med fysiske eller psykiske skader og en helt eller delvist mistet arbejdsevne. 

Vores velfærdssamfund skal gøre sit yderste for at hjælpe den gruppe, og meget bliver heldigvis gjort allerede i dag. 

I Enhedslisten ønsker vi, at de reelle, menneskelige og langsigtede konsekvenser bliver tydeliggjort, hver eneste gang Danmark træffer nye beslutninger om at udsende soldater til indsatser, der uundgåeligt vil føre til dræbte, sårede og livsvarigt skadede. 

Vi ønsker, at udgifterne til veteraner skal indregnes fra starten, når soldater udsendes. På den måde kan vi sikre, at der er den nødvendige hjælp til veteraner og samtidig synliggøre konsekvenserne af politikernes beslutninger om at udsende dansk militær. 

Forsvaret udfører et stort og aktivt hvervningsarbejde for at sikre, at der er danske soldater til rådighed for fremtidige udsendelser til krigszoner. De unge kvinder og mænd, der rekrutteres, kan, når de ser de flotte biografreklamer og indslag på sociale medier, have svært ved også at overskue bagsiden af medaljen og den store personlige risiko, de udsætter sig for. 

Enhedslisten vil gerne være med til at sikre, at alle, der rekrutteres, træffer et informeret og bevidst valg med fuldt kendskab til de mulige konsekvenser.   

Også derfor er det vigtigt, at de reelle udgifter i forbindelse med krig allerede fra starten kommer frem i lyset. Både for at sikre, at der kan gives en ordentlig hjælp til dem, der kommer til skade, og for at bidrage til en mere åben demokratisk debat om omkostninger og konsekvenser. Det burde altid være en del af diskussionen ved udsendelse af danske soldater.  

FLERE
artiKLER & INDLÆG