Dato

En dybfølt tak for indsatsen 

Af Martin Lidegaard, politisk leder for Radikale Venstre

Krig og konflikt i verden er desværre ikke noget nyt. Men med Putins invasion af Ukraine er truslen rykket markant tættere på Danmark. Det har gjort det tydeligt for mig personligt, at vores frihed og sikkerhed ikke kan tages for givet. 

Derfor skylder vi jer, vores forsvar og beredskab, en uendelig stor tak. På Flagdagen skal jeres uselviske og modige indsatser rundt om i verden og herhjemme hyldes. I sørger for, at vi som danskere kan føle os trygge. Det er svært at forestille sig noget, der fortjener større taknemmelighed og anerkendelse end dét.  

For selvom Europa på tragisk vis er blevet et mere usikkert sted, er der ikke noget der tyder på, at danskerne i al almindelighed føler sig udsatte. Overbevisningen om, at Danmark er et trygt og sikkert land at bo i, er solidt forankret i os. Det er et kæmpe privilegie, som langt fra er alle mennesker i verden forundt. 

Men dét privilegie er ikke selvskrevet. Og en stor del af fortjenesten er jeres. I sætter jer selv til side for fællesskabet. Derfor skal fællesskabet også passe godt på jer, når I vender tilbage til det samfund, I har sat livet på spil for at beskytte. Og passe på jeres pårørende, hvis I ikke vender tilbage. Det er et område, vi ikke må forsømme.  

Med et nyt forsvarsforlig er der store investeringer på vej til Forsvaret. For mig og mit parti har det været afgørende at prioritere vores nærområder og kritiske infrastruktur, teknologiudvikling og ikke mindst de mennesker, der udgør rygraden i vores forsvar. Det skal være lettere at stemple ud af Forsvaret med fuld merit for erfaringer og uddannelse. Og omvendt; lettere at stemple ind igen. Samarbejdet mellem Forsvar og beredskab skal styrkes. Og så skal der investeres i det, der kommer efter tilværelsen som udsendt. 

For jeres indsats er ikke uden omkostninger. Hverken for jer, der har været udsendt eller for jeres familier og pårørende. Især for pårørende til de udsendte, der har betalt den højeste pris og aldrig er vendt hjem. Jeg vil gerne udtrykke min største medfølelse til jer, der aldrig fik jeres kære at se igen. Og min største respekt til jer, der har været udsendt og er kommet hjem med skrammer på krop og sjæl.  

Flagdagen kan ikke hele fysiske og psykiske ar. Men den giver os alle en anledning til at sætte fokus på alt det, vi kan være stolte af. Og anledning til at overveje, hvordan vi kan gøre mere for vores veteraner i fremtiden.  

En dybfølt tak, og rigtig god Flagdag til jer alle! 

FLERE
artiKLER & INDLÆG